Menu Sluiten

Parelmoerwolken op Kerstavond

Parelmoerwolken

Het loont mogelijk om op kerstavond naar boven te kijken: rond zonsondergang kunnen parelmoerwolken aan de hemel verschijnen. Dit bijzondere weerfenomeen, waarbij de wolken een paarse tot roze gloed krijgen, was volgens Weeronline voor het laatst in 2016 in Nederland te zien.

Parelmoerwolken ontstaan op 20 tot 30 kilometer hoogte, in de ozonlaag. Het kleine beetje vocht dat hierin aanwezig is, condenseert pas bij temperaturen beneden -80 graden Celsius. Maandag is de lucht op 25 kilometer hoogte zeer koud en kan de temperatuur naar -80 graden Celsius dalen. Hierdoor ontstaan dunne wolkenflarden. Doordat de wolken bestaan uit zeer kleine ijskristallen wordt het zonlicht sterk gebroken en ontstaat een kleurenspel.

Mochten ze er komen, dan zijn de wolken maandag rond zonsondergang te zien aan de westelijke hemel. Dat is om half vijf.

Foto: Creative Commons/Mathiasm

Geplaatst in Weernieuws

1 reactie

  1. HWIM

    Helaas was er in Molenlanden niets van te zien. Waarschijnlijk werd de benodigde -80˚ C te laat of helemaal niet bereikt.

Reacties zijn gesloten.

Top