Menu Sluiten

Buien 5/6 juni 2019

De buien van dinsdag 4 juni gingen min of meer aan onze regio voorbij, maar hoe anders was het in de avond en nacht van 5 en 6 juni 2019!
Een lijn met stevige onweersbuien trok van zuidoost naar noordwest precies over Molenlanden.
Op de onderstaande kaartjes is goed te zien hoe smal die buienlijn eigenlijk was.

In totaal viel in Molenlanden in de avond en nacht ongeveer 30 mm regen, waarvan zo’n 23 mm nog voor middernacht. De bliksem zorgde af en toe voor een mooie lichtshow. Over het algemeen waren het ontladingen van wolk naar wolk, dus er was niet heel veel gevaar voor inslagen.

Wat verder opviel was de wind voor de buien uit. In de polder werden maximale windvlagen tussen de 60 en 70 km per uur gemeten.
Met name in het oosten van onze regio waren de rukwinden het hevigst: op de meetmast van het KNMI in Cabauw – dat ligt net aan de overkant van de Lek ter hoogte van Waal/Langerak – werd maar liefst een maximum van 127 km per uur gehaald!

Kaartje met gemeten windvlagen op 5 juni 2019 - Meer dan 100 km/u in Oost-Molenlanden
Hevige windvlagen voor de buien uit kort voor middernacht

Dat met name de windvlagen voor wat schade zorgden, bleek al snel: de brandweer was onder meer actief in Arkel, Ottoland en Langerak wegens omgewaaide bomen of afgewaaide takken. Langs de N216 ter hoogte van Groot-Ammers/Nieuwpoort ontstond enige tijd wateroverlast.

Na 01:30 uur in de nacht van woensdag op donderdag keerde de rust in de regio terug, hoewel het wel nog enige tijd flink bleef regenen.
Inmiddels had het KNMI de Code Oranje uitgegeven en met name het noordwesten van Nederland kreeg nog flink wat overlast.

En het zou zomaar eens kunnen dat we morgen, vrijdag 7 juni, nog een keer flinke buien kunnen verwachten…

Geplaatst in Weernieuws

Gerelateerde berichten

Top