Menu Sluiten

’t Is weer voorbij…

…die mooie zomer! De bijzondere zomer van 2019 is inmiddels voorbij. En dus is het tijd voor een terugblik. We gaan hierbij uit van de meteorologische zomer, die loopt van 1 juni t/m 31 augustus.

Hier ziet u een grafiek van de temperaturen in Molenlanden. We maken hier gebruik van de nauwkeurige metingen van de weerstations in onze regio.

In de grafiek is te zien, dat de hoogste temperatuur, die deze zomer in Molenlanden werd gemeten 38.3 °C was. Dat record werd gehaald op vrijdag 26 juli.

De dag met de hoogste gemiddelde temperatuur was donderdag 25 juli: 27.8 °C en de nacht, die daarop volgde zorgde voor de hoogste minimumtemperatuur: 21.7 °C.

Hittegolf

De eerste hittegolf deze zomer konden we noteren voor de periode 22 t/m 27 juli. Maar liefst vier dagen was het warmer dan dertig graden, waaronder zoals gezegd de recorddag 26 juli.

Temperatuur ● Zomer 2019

De langste periode met een maximumtemperatuur van boven de 25 graden was 6 dagen, van 23 augustus 2019 tot 28 augustus 2019. En dat betekende een tweede hittegolf, want op drie dagen in deze periode was het boven de dertig graden.

Neerslag

Maar… er viel gelukkig ook regen, al was het niet veel: op 38 dagen viel er neerslag tijdens de zomerperiode.
En dat was goed voor een totaal van 232.0 mm. Althans bij het meetstation in Streefkerk. In Giessen-Oudekerk viel minder: 0.0 mm.

Neerslag


Het langjarig gemiddelde voor een Nederlandse zomer bedraagt volgens het KNMI 225 mm. Niet uitzonderlijk droog dus in Molenlanden.
Natuurlijk hing het er helemaal van af waar de soms fikse buien vielen. Dat wordt aangetoond door de maximale regenval tijdens buien in Giessen-Oudekerk (0.0 mm op 22 juni 2024) en in Streefkerk (32.4 mm, ook op 12 juni 2019).

En om het verhaal nog completer te maken: het heeft ook nog even flink gewaaid: op 22 juni 2024 werd in Giessen-Oudekerk een windvlaag van 0 km/h gemeten, terwijl deze maximale windsnelheid ook werd gemeten in Streefkerk op 10 augustus 2019.

En nu… maar hopen dat de komende winter de schaatsliefhebbers weer eens aan hun trekken komen! Wij houden u op de hoogte….

Geplaatst in Weernieuws

Gerelateerde berichten

Top