Menu Sluiten

Terugblik naar 2019

2019

Het is een goede gewoonte in deze dagen terug te blikken en vooruit te kijken. Als we met dat laatste beginnen kunnen we – wat het weer betreft – eigenlijk alleen zeggen dat de schaatsen voorlopig in het vet kunnen blijven; een winter(tje) zit er voorlopig niet in.

Als we terugblikken naar 2019 weten we dat van een echte winter ook vorig jaar geen sprake was. De minimumtemperatuur die werd gemeten was -7,1˚ C (21 januari). In totaal zakte het kwik op 35 dagen onder nul. Slechts 5 dagen was het kouder dan -5˚ C.

De zomer van 2019 was een ander verhaal. Tijdens de zomermaanden werden (weer) diverse records gebroken. Als we naar Molenlanden kijken was 26 juli de warmste dag met 38,3˚ C. In totaal waren er 31 dagen met een temperatuur van meer dan 25˚ C en 12 dagen boven de 30˚ C.

Vorig jaar gaat opnieuw de boeken in als een relatief droog jaar, al hebben we daar in de waterrijke Alblasserwaard niet zo veel last van gehad. De totale neerslag die in 2019 werd gemeten bedraagt 786,2 mm. Om een indicatie te geven: het landelijke jaargemiddelde ligt rond de 800 mm, dus geen schokkende afwijkingen.
De meeste regen viel in Streefkerk in juni: 117,4 mm, waarvan 32,4 mm tijdens een zomers buitje op 12 juni.

Ook de wind zorgde niet echt voor extremen vorig jaar. De maanden januari, februari en maart waren de winderigste maanden met uitschieters op 8 januari en 9 maart (77 km/u).

Wilt u alle cijfertjes van 2019 nog eens op uw gemak doornemen, dan kan dat op deze pagina.
Bij dit overzicht is uitgegaan van de metingen van Weerstation Streefkerk. Waarden in andere kernen van Molenlanden kunnen uiteraard nog wat afwijken, vooral wat betreft lokale neerslag en windstoten.

Geplaatst in Weernieuws

Gerelateerde berichten

Top