Menu Sluiten

Jaaroverzicht 2021

Jaaroverzicht 2021

Hoog tijd om eens terug te blikken naar het afgelopen jaar!
2021 was bepaald geen jaar met extremen, want als we naar de cijfertjes kijken zag het er in Molenlanden allemaal erg gematigd uit.

Twee uitschieters wellicht: de overvloedige regen in oktober: 155.8 mm, waarvan 30.6 mm viel op één dag (6 oktober) en de minimumtemperatuur in februari: -11.4˚ C op 13 februari. Die vorstperiode zorgde er zelfs voor dat de schaatsen weer eens uit het vet gehaald konden worden.

Slechts één dag in 2021 kwam de temperatuur boven de 30 graden. Op 18 juni steeg het kwik tot 30.8˚ C. En dat is een heel verschil met de twee voorgaande jaren, die beiden 12 dagen “boven 30” telden, met een uitschieter van 38.3 graden in juli 2019.

De wind zorgde ook niet voor veel problemen. Op 21 januari waaide het wel flink en op die dag werd dan ook de maximum windvlaag gemeten: 76 km/u. Natuurlijk is dit zeer plaatselijk en slechts een momentopname.
De logica van het weer is in januari en februari wel weer goed te zien: de sterkste windvlaag hangt aan de laagst gemeten luchtdruk van januari (974.3 hPa) en de strengste vorst aan de hoogst gemeten druk in februari: 1035.2 hPa.

2021 was geen overdreven nat jaar: op 202 dagen viel er ergens in Molenlanden neerslag. Dat zorgde voor een jaartotaal van 890.4 mm. En dat is zo’n beetje het gemiddelde in onze regio.

Wilt u alle cijfertjes nog eens op uw gemak bekijken? Dat kan op deze pagina’s: Jaaroverzicht en Jaarcijfers.

Geplaatst in Weernieuws

Gerelateerde berichten

Top